מחזור הדם

לב האדם דומה למעין קליפה. הוא מורכב מ-4 חדרים (שניים מתוכם הם חדרים – החדר הימיני והשמאלי ועוד שניים נקראים עליות או “פרוזדורים”
– הפרוזדור הימיני והשמאלי). הפרוזדורים ממוקמים בחלק העליון של לב האדם, ואילו החדרים – מתחתם.
חוד הלב מוטה במקצת לצד השמאלי של בית החזה. החדר השמאלי של הלב מתכווץ חזק יותר מהחדר הימיני, ולכן ניתן לשמוע את דפיקות הלב בצורה ברורה יותר בחלק השמאלי של החזה.

בחצי השמאלי של הלב נמצא פרוזדור אחד וחדר אחד, וכנ”ל גם בחצי הימני. בין הצד השמאלי לצד הימיני של הלב קיימת מחיצה (septum) .
המסתם שנמצא בין הפרוזדור הימני לחדר הימני נקרא המסתם התלת-צניפי, ואילו המסתם שנמצא בין הפרוזדור השמאלי לחדר השמאלי שמו המסתם המיטרלי.
מהחלק העליון של הלב יוצאים מספר כלי דם גדולים. הגדול מכולם הוא אבי העורקים, המספק את הדם המעושר בחמצן מהלב דרך כלי דם שונים לכל האברים והרקמות של הגוף.

כלי דם חשוב אחר הוא עורק הריאה, המזרים את הדם בין הלב לריאות. שני ורידים גדולים מספקים את הדם ללב ומעורבים במחזור הדם הורידי. הוריד הראשי נמצא מעל הלב (וריד נבוב עליון), והשני (וריד נבוב תחתון) מתחתיו.

לב הוא סוג של משאבה, משאבה יעילה ובלתי פוסקת. הלב מתחיל לעבוד מרגע הלידה ומסיים את תפקידו עם מות האדם, וזאת הסיבה לכך, שהוא חייב להיות חזק מאוד.
שריר הלב מבצע כ-70-80 התכווצויות והרפיות בדקה, ואילו אנחנו לא מבחינים בכך כלל וכלל. בזמן ההתכווצות הדם נדחף מהלב לתוך כלי דם.
עצבים הקשורים ללב מגיבים על מהירות ההתכווצות של שריר הלב. בזמן הריצה לב פועל מהר יותר, ואילו בזמן השינה הקצב יורד.

לב – התיאור הכללי

  • מבנה הלב: שני פרוזדורים ושני חדרים
    הפרוזדורים: הפרוזדור הימיני מקבל את הדם שבא מצד הגוף,ואילו הפרוזדור השמאלי – את הדם הבא מהריאות.
  • החדרים: חדרי הלב ממוקמים מתחת לפרוזדורים ומזרימים את הדם מהלב לשאר חלקי הגוף.
  • זרימת הדם לכיוון הנכון (מהלב או בחזרה אליו) היא באחריות של 4 המסתמים.
  • הדופן של הפרוזדור הימיני דק יותר מהדופן של הפרוזדור השמאלי מכיוון שהדם שנמצא בו מוזרם לריאות בלחץ נמוך יחסית מזה של הדם המוזרם מהפרוזדור השמאלי לכל חלקי הגוף.
  • מסתם (שסתום) חד כיווני:
  • מסתמים חד כיווניים (מסתם דו צניפי ומסתם תלת צניפי) מפרידים בין חדרי הלב ומונעים את זרימת הדם לכיוון הנגדי.

כלי דם
קיימים שלושה סוגי כלי דם: עורקי, ורידי ונימי.
בתהליך של מחזור הדם העורקים מזרימים את הדם מהלב. נימים מחברים בין העורקים לורידים. והורידים מביאים את הדם בחזרה אל הלב.

1. עורקים
הלב מזרים את הדם דרך העורק הראשי הנקרא אבי העורקים (ותין, אאורטה).
אבי העורקים מתפלג לעורקים רבים קטנים יותר, ובאופן זה כל חלקי הגוף מקבלים את מזונם באמצעות מערכת עורקים משלהם.
העורקים מספקים לאברים ולרקמות, דם טרי העשיר בחמצן. רקמת העורק בצדו החיצוני מחוספסת, מבפנים הרקמה חלקה מאוד.
כל עורק בנוי מ-3 שכבות: השכבה החיצונית, האמצעית (שריר חלק) והפנימית (אנדוטל). השכבה האמצעית היא שרירית, אלסטית וחזקה כאחד ומסייעת לעורק בהזרמת הדם. החלק הפנימי של העורק, כפי שצוין לעיל, חלק מאוד, הדבר מאפשר לדם לזרום בצורה חלקה וללא הפרעות.
בזמן שהלב מתכווץ, העורק מתרחב מכיוון שהןא מתמלא בדם. כאשר שריר הלב נרפה, העורק מתכווץ, ובעזרת כוח הלחיצה של העורק דוחף את הדם קדימה.

סדר זה של התכווצויות והרפיות גורם למחזור דם יעיל. אנחנו למעשה יכולים להבחין בהתרחבויות והתכווצויות העורקים.
היות ועבודת העורקים מתבצעת במקביל לעבודת הלב אנחנו יכולים למדוד את דפיקות הלב. לצורך כך אנחנו סופרים את הדופק.
עורקים מזרימים את הדם העשיר בחמצן לנימים, שבהם מתבצע תהליך אספקת החמצן לתאי הגוף ולקיחה מהם של פחמן דו חמצני.
לאחר מכן הנימים מפנים את הדם העני בחמצן לורידים, אשר מזרימים אותו בחזרה אל הלב.

2. ורידים
צורת הורידים דומה לצורת העורקים.
ההבדל הוא בשיעור של לחץ הדם המוזרם דרך העורק או הוריד. בורידים הלחץ חלש יותר.
בדומה לעורקים הורידים בנויים מ-3 שכבות: שכבה חיצונית דקה, שכבה שרירית ושכבה פנימית חלקה.
יחד עם זאת, השכבות בורידים דקות יותר מאלו של העורקים. הורידים מקבלים את הדם מהנימים לאחר שבתאים מתבצע תהליך החלפת החמצן בחמצן דו פחמני.
תפקיד הורידים להוביל את הדם העני בחמצן אל הלב. חשוב מאוד שזרימת הדם תתבצע לכיוון הנכון. הדבר מתאפשר בעזרת השסתומים המצויים בתוך הורידים ומונעים את החזרת הדם לאחור.
שסתומי הורידים נחוצים לשתי המטרות: החזרת הדם אל הלב (ולא לשום כיוון אחר) והובלת הדם לכיוון המנוגד לכוח הכבידה. למשל, הדם שזורם אל הלב מכפות הרגליים חייב לעבור דרך הרגליים נגד כוח הכבידה.
במקרה זה שסתומי הורידים מהווים עבור הדם סוג של משענת ותמיכה.

3. נימים
להבדיל מעורקים וורידים הנימים הם דקים ושבירים. למעשה הנימים בנויים משכבת תאים אחת. צהם כל כך דקים שתאי הדם יכולים לעבור דרכם רק בכיוון אחד בלבד.
תהליך החלפת החמצן בחמצן דו פחמני מתבצע דרך הדפנות הדקיקות של הנימים. תאי דם אדומים מעבירים את החמצן, החודר דרך דפנות הנימים, לתאי הגוף.
התאים בתורם מעבירים לנימים חומרים משומשים למיניהם, כגון חמצן דו פחמני.
העורקים והורידים לצד רשת הנימים, מתפשטים בתוך גוף האדם אלו במקביל לאלו.
העורקים בעזרת הנימים מובילים לאברים ולרקמות חמצן, ואילו בכיוון הנגדי הורידים (גם בעזרת הנימים) מחזירים את הדם העני בחמצן בחזרה אל הלב.
כמו כן, הנימים לוקחים את חלקם בתהליך של פליטת החום המיותר מהגוף. תהליך זה מתלווה בעליית הטמפרטורה של הגוף והדם.
כדי לאפשר לגוף להשתחרר מעודף החום, הדם מעביר את החום לנימים, אלו בתורם מחלקים אותו על פני כל רשת הנימים.
הביטוי החיצוני של תהליך זה הוא צבע ורדרד של עור הפולט חום. אם תשימו את ידכם תחת זרם מים חמים, תגלו כי צבע היד הנמצא תחם הזרם יהפוך לאדום.
זהו הביטוי הפיזי של פליטת אנרגיית החום המיותרת מהגוף.

מערכת ההובלה (המערכת הקרדיווסקולארית) בגוף האדם ישנם כ-5 ליטרים של דם, הזורמים בתוך כלי הדם ללא הפסקה.לב, ריאות, כלי הדם עובדים במקביל אחד עם השני ויוצרים בכך את מחזור הדם.
ניתן לחלק את מערכת ההובלה ל-3 חלקים: מחזור דם קטן (מחזור הדם הריאתי), מחזור דם של הלב עצמו, מחזור הדם הגדול (המחזור הסיסטמי).
פעילות מתוזמנת ותקינה של מערכת ההובלה דורשת עבודה אוטונומית של כל חלקיה.

1. מחזור הדם הקטן
מחזור הדם הקטן הוא מחזור הדם בין הלב לריאות. מחזור דם זה מהווה רק חלק אחד ממערכת ההובלה. הורידים מעבירים את הדם העני בחמצן אל הלב.
הפרוזדור הימיני של הלב מתמלא בדם ולאחר מכן מתכווץ ודוחף אותו לתוך וריד הריאה. וריד הריאה מוביל את הדם לריאות. בתוך הריאות מתבצעת החלפת החמצן הדו פחמני בחמצן. דם טרי העשיר בחמצן חוזר בחזרה אל הלב ונכנס לפרוזדור השמאלי של הלב משם דרך המסתם הדו צניפי אל החדר השמאלי של הלב. החדר השמאלי מתכווץ ומזרים את הדם לאבי העורקים, ומשם הדם מתחיל בטיולו החדש בכל שטח הגוף. שסתום חד כיווני חשוב מאוד למניעת תקלות בזרימת הדם. תנועה ב”רחובות” של מערכת ההובלה חד כיוונית בלבד. אם הדם יתחיל לזרום בכיוון הנגדי לנדרש, החמצן והחמצן דו פחמני עלולים להתערבב וליצור בכך סכנת החיים ממשית לאדם.

2. מחזור הדם של הלב עצמו
בזמן שמערכת ההובלה מספקת חמצן וחומרים מזינים לכל תא בגוף, בואו ולא נשכח מהלב עצמו, המבצע את עבודתו הנאמנה ולא קלה. גם הלב עצמו זקוק למזון.
מחזור הדם המספק מזון לשריר הלב הוא רק חלק אחד ממערכת ההובלה כולה. במידה והלב לא יקבל את הכמות הנדרשת של החמצן והחומרים המזינים הוא עלול להינזק בצורה רצינית. שריר הלב מקבל את החומרים המזינים באמצעות הנימים הממוקמים בתוך הלב.

3. מחזור הדם הגדול
מחזור הדם הגדול (המחזור הסיסטמתי) מספק את החומרים המזינים לכל תאי הגוף (למעט הלב והריאות, בעלי מחזור דם משלהם). המחזור הסיסטמתי מהווה את החלק העיקרי של מערכת ההובלה. כלי דם (עורקים, ורידים ונימים) הם האחראים להספקת החמצן והחומרים המזינים בגוף האדם. דם המעושר בחמצן זורם מהלב לאבי העורקים, הנקרא גם אאורטה. ההתכווצות החזקה של החדר השמאלי מכריחה את הדם לעבור דרך כל העורקים הקיימים בגוף. השכבה הפנימית של העורקים חלקה מאוד וזה מאפשר לדם לזרום בצורה מהירה וללא הפרעות. השכבה החיצונית של העורק חזקה מאוד וזה מאפשר לדם לזרום בצורה נמרצת. דם העשיר בחמצן מגיע אל הנימים, שם מתבצעת מסירה של החמצן והחומרים המזינים. החומרים המשומשים נאספים על ידי הנימים ובתוך הדם העני בחמצן מפונים לורידים, ודרכם בחזרה אל הלב. מחזור הדם הריאתי מעשיר את הדם בחמצן. הדם עובר גם דרך הכליות (“מחזור דם כלייתי”). זהו השלב של ניקוי וסינון הדם מהחומרים המשומשים. בשלב זה הדם מתווסף בווריד השער, העובר דרך הכבד. הכבד מסנן את הסוכר מתוך הדם ושומר אותו לצרכי גוף שונים.

מהו תפקידו של הדם?
הדם זורם בתוך כלי דם ומספק חומרים מזינים חשובים לתאים. בדרך החזרה אל הלב הוא מפנה את הפסולת התאי. ללא דם גוף האדם לא יצליח לתפקד. דם הוא מהות החיים, כי הוא זה שמעביר את החמצן מהריאות לכל הגוף. דם הוא מהות הגדילה, כי הוא זה שמוסר את החומרים המזינים לגוף כולו. הדם הוא מהות הבריאות, כי הוא זה שמספק לגוף את הסובסטנציות הנלחמות במחלות, מעבר לכך הוא גם מפנה את החומרים המשומשים. הדם מכיל בתוכו תאים חיים: תאי דם אדומים ולבנים, האחראים על תזונת הגוף וניקיונו, מהיותם חיים תאי הדם גם זקוקים למזון. ויטמינים ומינרלים מעניקים לדם כוח ובריאות. לתאי הדם יש אורך חיים משלהם, וכך גם לגוף עצמו. בערך 55% מכמות הדם זה פלזמה היא נוזל שקוף בגוון צהבהב. פלזמה נוזלית מכילה טסיות המסייעות בתהליך של קרישת הדם, ללא טסיות בן אדם עלול לדמם למוות.

חום מכשירי סרגם משמש לצורך דילול וניקוי הדם.
הדבר משפר באופן כללי את זרימת הדם, וכתוצאה מכך הגוף מסלק את החומרים המשומשים ואת הרעלים.